Medlemskab
ABBA the museum in Stockholm.

Culture

De ti mest populære museer, som du bør opleve i Stockholm

Stockholm er meget mere end blot Stureplan og shopping i Biblioteksgatan. Hvorfor ikke tilbringe en hel dag i idylliske og spændende Skansen? Find ro og kreativitet på disse unikke museer.

  • Du behøver ikke at rejse længere væk end til Stockholm for at opleve en rigtig storbystemning.

  • Med vintageshopping i Södermalm, frokost i Gamla Stan, en drink på en af byens tagterrasser og museer, der appellerer til både historie- og kunstentusiaster, kan Sveriges hovedstad stå til mål med både Berlin og Paris.

  • Strawberry har fundet de bedste museer, som du ikke bør gå glip af, mens du slentrer gennem Stockholm.

  • Vores liste omfatter musik, svenske kunstskatte og fotografier i verdensklasse. Åh, og også spiritus.

  • Mere om det senere.

  • Foto: Alexander Assal

1. Fotografiska


Adresse: Stadsgårdshamnen 22


Fotografiska er et af verdens største museer for moderne fotografier. Det er øverst på mange lister over ting, du bør opleve, mens du er i Stockholm. Hvert år har museet fire store og unikke udstillinger samt 20 mindre. Det har ingen permanente udstillinger, så hold øje med museets websted, så du altid kender programmet. Betydningsfulde kunstnere som Annie Leibovitz, Gus Van Sant og Robert Mapplethorpe har udstillet deres fotografier på Fotografiska.


Fotografiska har også en bog- og souvenirbutik, og caféen på øverste etage byder på et af byens bedste udsigtspunkter. Derudover har museet en lækker gourmetrestaurant med fokus på vegetariske retter. Der er dog også retter med kød og fisk, hvis du foretrækker det. Restauranten anbefales også på Star Wine Lists oversigt over de bedste vinkældre i Stockholm.


  • 2. Skansen

    Adresse: Djurgårdsslätten 49-51

  • Skansen er et af de mest brugte søgeord internationalt, når det gælder kulturoplevelser og museer i Stockholm. Og det er lige så populært blandt svenskerne.

  • Parken, der ligger i Kungliga nationalstadsparken, er både en zoologisk have og verdens ældste friluftsmuseum. Du kan nemt tilbringe mindst en hel dag her. Hvad kan du opleve der?

  • Ud over den smukke natur og udsigt har stedet en autentisk traditionel svensk atmosfære, og her fejres der både midsommar og valborgsmässoafton. Skansen har også et akvarie, så det er et perfekt sted at tilbringe en idyllisk familiedag.

  • For dem, der planlægger at overraske med et frieri, har Skansen en lang tradition for at tilbyde bryllupper på stedet. Datoen for 2023 er sat til den 10. juni.

  • Borgerlige vielser kan foretages på svensk, engelsk, fransk, tysk, spansk, farsi eller græsk.

  • 3. ABBA-museet

    Adresse: Djurgårdsvägen 68

  • Hvem er din families dansende dronning? Uanset hvilket humør du er i, når du træder ind gennem dørene, kommer du til at danse på vejen ud.

  • Som navnet antyder, fortæller ABBA-museet historien om den svenske popgruppe fra 1970'erne med Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad.

  • Du kan se kostumer, guldcertifikater og blive opslugt af nostalgien og minderne om de verdensberømte stjerner.

  • Du kan endda prøve at gå på scenen som det femte ABBA-medlem. Tag familie eller venner med for at få en perfekt museumsoplevelse før festen.

4. Vasamuseet


Adresse: Galärvarvsvägen 14


Krigsskibet Vasa er Sveriges store stolthed. Eller det var i hvert fald meningen, at det skulle være det... Vasa er faktisk verdens mest velbevarede skib fra 1600-tallet, og du kan se denne kunstneriske skat i Stockholm. Det er alt andet end kedeligt. Historien er fascinerende, og det er imponerende at se det enorme skib i virkeligheden. En hurtig introduktion før dit besøg:


Vasa blev beordret bygget af den svenske kong Gustav 2. Adolf, og hele 400 mænd og kvinder var involveret i at bygge skibet. Skibet havde tre master og ti sejl, og det var 69 meter langt. Det sank på sin allerførste rejse i 1628. Det forblev derefter liggende på havbunden i 333 år, før det blev hævet til overfladen. Du kan få mere at vide om den fascinerende historie på Vasa-museet, der er en af hovedstadens mest populære seværdigheder.


5. Det nordiske museum


Adresse: Djurgårdsvägen 6-16


Kort sagt: Dette museum viser livet i Sverige og Norden fra 1500-tallet til nutiden. Det er grundlagt i 1872 af Arthur Hazelius og ligger på Djurgården. Det nordiske museum er Sveriges største kulturhistoriske museum, og her kan du lære nyttige fakta (og masser af mindre vigtige ting), mens du beundrer den smukke bygning både inde og ude fra. Du kan opleve et køkken fra 1940'erne, og børnene kan få interaktive oplevelser. Du kan også lade dig inspirere af den fede stockholmske stil med en lektion om mode gennem tiderne!


6. Det tekniske museum


Adresse: Museivägen 7


Der er ikke noget mere fristende end at røre ved og udforske de ting, du lærer om, og det er netop det, du får lov til at gøre på Det tekniske museum. Nøgleordene her er test, nysgerrighed, innovation, oplevelser og så naturligvis videnskab og teknologi. Det er velegnet til alle mennesker i alle aldre.


  • 7. Drottningholm Slott

    Adresse: Drottningholms Slott Slottsstallet 11

  • Du kan ikke besøge Stockholm uden på den ene eller den anden måde at engagere dig lidt i den kongelige familie. Den sydlige del af Drottningholm Slott har været den officielle residens for kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia siden 1981.

  • Slottet ligger på Lovön i Mälaren i Ekerö, ca. 10 km uden for centrum. Du kan komme dertil med tog, bus, cykel eller båd.

  • Denne smukke bygning, der repræsenterer noget af den fineste europæiske og kongelige arkitektur fra 1600-tallet, er turen værd. Slottet er også på UNESCOs verdenskulturarvsliste.

  • Her kan du komme med på en guidet tur eller udforske slottets park på egen hånd. Det er desuden en meget familievenlig aktivitet, da du kan låne et kort og gå på skattejagt efter detaljerede billeder inde på slottet.

  • Hvem er familiens bedste royale detektiv?

8. Stockholms legetøjsmuseum


Adresse: Svensksundsvägen 5


Stockholms legetøjsmuseum, også kaldet Bergrummet, er en nostalgisk rejse for de voksne og god underholdning for børnene. Her kan du finde legetøj fra 1400-tallet samt mere moderne rumskibe, Tintin-, Barbie- og Disney-figurer samt tegneserier. Stop mobilen i lommen, og oplev alt det sjove legetøj. Det fedeste er, at museet ligger i militærets underjordiske tunneller. Og det er kun et stenkast fra Moderna-museet...


9. Moderna-museet


Adresse: Exercisplan 4


Moderna-museet er Stockholms svar på Tate Modern i London. Her finder du Sveriges største samling af moderne kunst med værker fra berømte navne som Pablo Picasso og Andy Warhol samt mange nulevende kunstnere. Museet flyttede i 1998 til nye lokaler på Skeppsholmen i en bygning designet af den spanske arkitekt Rafael Moneo. Det bedste tip er at holde øje med museets websted, så du kan følge med i de aktuelle installationer og udstillinger. Og sørg for at sætte en del tid af, da området omkring Moderna-museet også er værd at udforske – det er fuldt af skulpturer.


10. Spritmuseum


Adresse: Djurgårdsstrand 9


Før du besøger dette museum, kan du øve denne drikkesang:


Helan går, Sing hopp falleri faderallan lej, Helan går, Sing hopp faderallan lej. Och den som inte helan tar han inte heller halvan får, Helan gåååååååår


Som navnet antyder, er Spritmuseum et museum, der handler om drikkekultur, og en berømt svensk tradition er snapsesange. På museet lærer du om drikkesange, hvordan alkohol er fremstillet, samt alkohollove og -tendenser. Vil du vide, hvad en whiskystick er? Du kan også booke privat rundtur – med de prøver, du gerne vil have i glasset, mans du suger ny viden om svensk spiritushistorie til dig. Skål, og nyd dit besøg på museet!


Find hoteller centralt i Stockholm her.


Foto: Maverix, Katla Studios and Johan Eldrot


Overnatning for dem med hang til kultur

Clarion Collection® Hotel Wellington ligger mindre end 15 minutters gang fra Djurgårdsbron, hvor flere af Stockholms bedste museer ligger. Hotellet har ikke alene en fremragende beliggenhed, men morgenmad, eftermiddagsfika og aftenmåltider er også inkluderet i prisen for dit ophold. Wellington har desuden en sauna, og flere af værelserne har altan og udsigt. Og så er du kun et par minutter væk fra festgaden Stureplan, hvis du vil ud i nattelivet. Du kan starte med bobler i loungebaren på Clarion Collection® Hotel Wellington. Tjek ind på et komfortabelt, stressfrit hotel, der er både kulturelt og socialt!


Seneste indlæg